No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

40 jaar makelaar

2006 - 2011

Veertig jaar makelaar;
cadeau voor goede doelen

Wat doe je als makelaar als je veertig jaar in het vak zit? Dan heb je alle reden voor een feestje! “Op vrijdag 20 oktober 2006 was ik veertig jaar makelaar in onroerende goederen. Dit heb ik gevierd met een receptie voor relaties, vrienden en bekenden in het voormalig klooster Maria Roepaen in Ottersum. Iedereen die mij wilde feliciteren hebben we gevraagd om een gift te doen ten behoeve van het goede doel.”
 
Relaties konden kiezen voor drie goede doelen die Smedema een warm hart toedraagt: Oogzorg Nepal, Helping Hands India Trust en Hospice De Cocon. “Op een geweldige manier werd gehoor gegeven aan de uitnodiging. Wat een mensen kwamen hier op af zeg. Maar wat mijn jubileum nog extra feestelijk maakte, was dat wij dankzij al die mensen 10.000,- euro konden verdelen over de verschillende goede doelen. Goed om te weten: dankzij onze directe contacten is er ook niets van die euro’s aan de strijkstok blijven hangen. Omdat er veel anonieme giften binnenkwamen, konden we niet iedereen persoonlijk bedanken en heb ik alle gulle gevers – en dat waren er heel wat – middels een advertentie bedankt.”
 
Over de branche zegt Smedema in die tijd in een interview met De Maas Driehoek: “Veertig jaar geleden mocht niet iedereen zich makelaar noemen. Nu wel en zijn we terug bij af. In het verleden bezorgden de erkende NVM-makelaars de gehele branche een goede naam. Jammer dat ‘snelle jongens’ nu meeliften op dat succes”, vertelt hij. Als het om het beschermen van zijn vak gaat, staat Smedema telkens als één van de eersten op de bres.
 
Smedema mag de pensioengerechtigde leeftijd al voor zijn veertigjarige jubileum zijn gepasseerd; hij blijft - al is het op een lager pitje – aan het werk. De makelaar geniet namelijk met volle teugen van het werk. “Ik werk al sinds mijn 21e jaar en heb dat altijd met heel veel plezier gedaan. Ik geloof niet dat ik ook maar één dag met tegenzin naar mijn werk ging.”
 
Een paar maanden na dit jubileum volgt verdrietig nieuws; zijn vrouw Anjo is ongeneeslijk ziek. Na een ziekbed van enkele maanden overlijdt zij eind 2007. Allen bewaren fijne herinneringen aan haar. “Door haar vele schilderijen, die op veel plaatsen hangen, vergeten wij haar zeker niet”, vertelt Smedema, die haar werk allemaal gedigitaliseerd heeft. Klik hier voor de vele voorbeelden van haar schilderijen.