No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

Herbert in de zaak

1994 - 2000

Smedema Makelaars & Taxateurs: een echt familiebedrijf

Smedema Makelaars & Taxateurs is een echt familiebedrijf. Johan Smedema krijgt vanaf de start van zijn bedrijf in 1973 alle hulp van zijn vrouw Anjo. Oudste zoon Herbert sluit in 1994 aan. “Herbert zei altijd ‘Nooit van mijn leven word ik makelaar, ik ben toch niet stom. Nee, ik wil ook wel eens thuis zijn als ik later een baan heb’. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan…”. Bedrijvig Land van Cuijk en Noord Limburg besteedde er aandacht aan.
 
Van die drukte heeft Johan Smedema nog nooit een probleem gemaakt. “Zeventig uur werken per week is niks abnormaals. ’s Avonds, in de weekenden. En dan tel ik de telefoontjes nog niet mee die je privé krijgt. Is ook wel logisch dat mensen je thuis bellen. Ze zijn vaak heel intensief met de koop of verkoop van een huis of met een hypotheek bezig en bellen je dan impulsief op. Ik heb dat nooit erg gevonden, dat hoort er gewoon bij. “
 
Maar hoe heeft hij zelf ervaren dat zijn zoon in de zaak kwam? “Mijn instelling is: laat je kinderen niet in de zaak komen. Door taxaties van bedrijfspanden heb ik gezien en geleerd hoeveel ellende kinderen aangedaan kan worden door ze iets op te dringen. Herbert wilde  - na elders gewerkt te hebben -  zelf in de zaak komen, het was zijn voorstel. Ik zeg: stuur je kinderen weg, laat ze iets anders doen. Komen ze terug, dan vinden ze het écht leuk. En zo geschiedde.” In 2000 heeft Herbert het bedrijf van zijn vader overgenomen.
 
Het fenomeen twee kapiteins op één schip is de Smedema’s vreemd. “Dat heeft te maken met het feit dat we allebei verschillende disciplines beheersen. In het begin deed ik de bedrijfsmakelaardij en Herbert de woningmakelaardij. Sinds een aantal jaren houd ik mij samen met Herbert bezig met het taxeren van woningen en bedrijfspanden. Verder neemt Herbert vooral de verkoop- en verhuurbemiddeling voor zijn rekening. Daarnaast doe ik de juridische kant. Onze voortreffelijke medewerksters doen de rest. En dat is heel wat.”
 
Hij vertelt verder: “In 1995 ontsnapten wij en vele Gennepenaren aan de overstroming van een groot deel van Gennep door de hoge waterstand van de Maas. In 1993 hadden wij al een voorproefje gehad. We hebben nog leuke foto’s van de toestand op kantoor, omdat alles uit het souterrain en op de begane grond 60 cm omhoog moest. 

In datzelfde jaar werd ook onze eerste website geboren. Uniek in de regio maar dat kan ook niet anders met zoon Koert Smedema, die in de ICT zat en nog steeds zit met zijn eigen bedrijf.
 
In 1997 vroeg de gemeente aan de makelaars in Gennep om een second opinion over de hertaxaties van de WOZ taxaties in Gennep. “Bijgaand krantenartikel geeft een mooi overzicht van dit pro deo werk”, aldus Smedema.