No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

Johan wordt geboren in Friesland

1939 - 1973

Johan Smedema:
Stronteigenwijze Fries die van aanpakken weet

Johan Smedema wordt eind 1939 geboren in het Friese Leeuwarden. Zijn ouders hebben er een sportwinkel (Sporthuis de Jong geheten, opgericht door opa Auke de Jong). “Mijn moeder was een echte zakenvrouw, mijn vader deed de administratie en boekhouding. Zo’n winkel dat was niets voor mij. Ik ging na mijn schooltijd (Christelijke HBS, Kanaalstraat, Leeuwarden) aan de slag op een ANWB-kantoor en vertrok iets later naar een assurantiekantoor. De makelaardijstudie deed ik er op dat moment in de avonduren bij.”
 
Waarom de makelaardij? Smedema lacht: “Een bekende van mijn vader, makelaar Klaas Havenga, uit Leeuwarden zei tegen mijn vader ‘dat is echt wat voor jouw zoon’. Hij kreeg gelijk. Dit was mijn ding; er was alleen geen werk te vinden in Friesland in de makelaardij. Daarom ben ik in 1965 naar Tilburg vertrokken om op 1 maart bij Stok Makelaars te starten. Na zes maanden had ik het daar wel gezien en vertrok ik naar Helmond. Ook daar kon ik mijn draai niet vinden. Veel makelaars maakten er een sport van om zoveel mogelijk te verdienen, maar die ‘verneuk de massa, grijp de kassa’-mentaliteit past mij niet. Makelen is voor mij veel meer dan een verkoop-bord in de tuin. Voor mij staat de dienstverlening voorop. Als je vertrouwen hebt in de kwaliteit van je werk dan komt het inkomen vanzelf.”
 
Een jaar nadat hij Friesland verlaten heeft, reageert hij op een advertentie voor een nieuw op te richten makelaarskantoor in Zuidoost Nederland. “Dat bleek in Gennep te zijn. Mijn vrouw Anjo Hooghiemstra, geboren en getogen in Harlingen, begon hier als onbezoldigd secretaresse. Een paar maanden daarvoor was ik in  juni 1965 met haar in het huwelijksbootje gestapt. Samen bouwden we het kantoor op en al snel volgden vestigingen in Venraij, Den Bosch, Deventer en Ede.” Op 20 oktober 1966 wordt Smedema beëdigd als makelaar in onroerende goederen. Per 1 mei 1967 werd hij lid van de NVM (toen NBM geheten) en was daarmee één van de eerste NVM -makelaars in deze regio. Twee jaar later - in  oktober 1968 - wordt hun eerste kind geboren: zoon Herbert.
 
Wie Smedema spreekt, ontdekt meteen dat deze makelaar eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft staan. “Mijn eigen belangen schuif ik altijd op zij; ik kijk altijd naar de ander. Van stiekeme trucjes houd ik niet. Geld heeft me nooit geïnteresseerd. Wat de gevestigde orde deed, kon me niets schelen. Daar ging ik in die gevallen gewoon tegenin. Dat is toch die Friese mentaliteit; ik ben stronteigenwijs…”