No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

NVM

1986 - 1989

Johan Smedema: verbinder en voorloper

“Je kunt het je nu amper voorstellen, maar midden jaren tachtig had men van computers amper gehoord, laat staan van internet. Alle informatie moest het publiek halen uit kranten. Waren ze op zoek naar een woning dan ging je bij een makelaar langs om je kosteloos te laten inschrijven als zoekende. Met een drietal andere makelaars uit de regio vond ik dat het tijd werd voor een eigen krant”, vertelt Johan Smedema.
 
Alle negen makelaars in de regio ten Zuiden van Nijmegen ondersteunden het initiatief. “We noemden deze gratis huis-aan-huiskrant ‘Vastgoedvenster’. De krant bevatte het aanbod van woningen en bedrijfspanden in het Land van Cuijk, alsmede de gemeenten Malden, Mook, Gennep en Bergen. Door het enorme succes werd besloten alle makelaars van de afdeling Nijmegen mee te laten doen. In 1991 kwam de ‘NVM-makelaar’ hiervoor in de plaats.”
 
Samenwerken en mensen aan elkaar verbinden, is Smedema sowieso niet vreemd. “Ik heb hier onwijs veel stagiairs en beginnende makelaars opgeleid. Ambitieuze talentvolle makelaars die graag voor zichzelf wilden beginnen, heb ik verder op weg geholpen. Maar ik zei ook wel eens ‘wordt maar geen makelaar, maar zoek een ander beroep’. Je moet wel voor dit vak in de wieg gelegd zijn.”
 
“Hoe ik dat vol hield allemaal? Hardlopen. Ik ben de snelste makelaar van Limburg”, lacht hij. “Niet zo moeilijk als je de enige makelaar in de regio bent die een halve marathon loopt.” In 1986 haalt hij daarmee zelfs de plaatselijke krant en mag hij over zijn passie vertellen. “Drie keer per week stond ik om zes uur op, trok de hardloopschoenen aan en ging een uurtje rennen. ’s Avonds sporten zit er als makelaar namelijk niet in; dan sta je klaar voor de klant. Dankzij het hardlopen was ik meteen wakker en voelde ik me de hele dag zo fit als een hoentje.”