No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

Start Smedema Makelaars & Taxateurs

1973 - 1977

Johan Smedema:
Ondernemer, echtgenoot, vader én student

“Stelt U zich voor: Je bent in 1966 door de rechtbank beëdigd tot makelaar in onroerende goederen en assurantiën en hebt in die functie een ruime ervaring opgedaan. Je wilt bemiddelaar zijn – ieder werkelijk geven waar hij recht op heeft – makelaar, vertrouwensman in de ware zin van het woord. Je beseft dat je je plannen en idealen het best op je eigen manier kunt verwezenlijk en besluit daarom tot de vestiging van een eigen kantoor”, met die woorden presenteert Johan Smedema op 1 maart 1973 zijn eigen bedrijf per brief en in de plaatselijke krant.
 
Smedema wil zijn kennis van het vak én de streek delen; zijn klanten daar van laten profiteren. En dat op een juiste, correcte wijze; want vertrouwen en transparantie heeft hij hoog in het vaandel. “Naar mijn mening schortte het daar in de makelaardij nogal aan. Vanaf de start gaf ik veel uitleg over de werkwijze van de makelaar, zoals ik vond dat die moest zijn. Zo stelde ik de provisie die kopers dienden te betalen ter discussie. Dat werd mij door collega’s niet altijd in dank afgenomen. Als we met andere makelaars uit de regio bij elkaar kwamen, bleven de stoelen naast mij dan ook vaak leeg.” Elseviers Weekblad gaf mij de gelegenheid mijn visie naar voren te brengen in een interview begin juli 1976.
 
De onafhankelijkheid van de makelaar en de tarieven van destijds bespreekt Smedema ook in zijn scriptie. Naast de start van zijn bedrijf, is hij namelijk Rechten gaan studeren. “Ik merkte dat een rechtenstudie veel toegevoegde waarde zou hebben; mijn opdrachtgevers kon ik zo nog beter bedienen. Er stond zes jaar voor deze studie gepland, maar ik deed het uiteindelijk in vier jaar. In de zomer ging ik gewoon door; elke dag zat ik bij mooi weer in de zomermaanden in de tuin te studeren.” Een eigen bedrijf, studie én dan ook nog twee kleine kinderen (zoon Koert werd in november 1975 geboren); het betekent een drukkere periode voor Smedema. “Vooral dankzij de steun en acceptatie van mijn echtgenote is dit een succesverhaal geworden.” 
 
Smedema neemt ons mee terug in de tijd. “Hypotheekberekeningen werden toen nog met de hand gemaakt. Nu zouden we het als monnikenwerk bestempelen, maar toen vond men het heel gewoon. Grappig is ook de ‘voorspelling’ op het laatste blad van wat een vergelijkbare huur zou doen in dezelfde periode, uitgaande van de toenmalige geldende huurverhogingen van 6% per jaar.” Zoekers werden handmatig ingeschreven en handmatig dagelijks bijgehouden. Een leuk voorbeeld is het "gele kaartje" van de zoekers.
 
“Ik werd al snel na mijn beëdiging tot makelaar in onroerende goederen en assurantiën benoemd in een commissie die naast de invoering van PR-activiteiten van de NVM ook het computertijdperk binnen de NVM ging introduceren”, vertelt hij trots, terwijl hij het oprichtingscertificaat van de MDC toont. Smedema is één van de eerste makelaars in het land die begin 1973 lid worden van het computercentrum. Dit computercentrum MDC vormde de basis voor alle big data waar de NVM thans over beschikt. Zonder dit computercentrum zou Funda nooit van de grond zijn gekomen”, vertelt hij. Eigenlijk hebben we dit te danken aan de visie van Wim Bos, makelaar in Haarlem/Heemstede. Wim Bos ging als lid van de hierboven genoemde commissie op eigen kosten naar IBM in Amerika en kwam terug met het concept voor de uitwisseling binnen de makelaardij. 
 
Waar we bij de zoektocht naar een nieuwe woning nu meteen naar Funda surfen, was dat in die tijd wel anders. Toen werd de aandacht getrokken met opvallende, leuke advertenties, die door het publiek enorm werden gewaardeerd. “Eindelijk eens wat anders hoorde ik regelmatig.”