No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

TV-programma NOS Frontaal

1977 - 1981

Tv-debuut: ‘Als ze allemaal zo werken als Smedema zaten we hier niet’

Smedema Makelaars & Taxateurs focust zich sinds de start op werkzaamheden in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg. Toch kent men door het hele land dit bedrijf. Johan Smedema vertelt: “In oktober 1977 besteedde de NOS in het tv-programma Frontaal aandacht aan de makelaardij. Als NVM-makelaar werd ik uitgenodigd om mijn visie te geven op de stelling ‘Het is onverantwoord om huizen te kopen of te verkopen zonder makelaar’.
 
Als Smedema over zijn tv-debuut vertelt, glundert hij nog steeds. “Zat ik daar in de studio en zag ik mezelf opeens op tv. Ik stond even perplex, maar pakte snel mijn podium en deed een vlammend betoog.  Ik kan namelijk absoluut niet tegen onrecht. Presentator Herman Wigbold moest mij zelfs bedaren. Uiteindelijk zei Drs. H.J. Herwijnen, directeur van vereniging Eigen Huis: ‘Als alle makelaars zo werken als Smedema dan zaten we hier vanavond niet.’”
 
“De dag na de tv-uitzending stond onze telefoon roodgloeiend. Vanuit het hele land belden mensen om te vragen of we hun woning of bedrijfspand in de verkoop wilden nemen. Die mensen moesten we allemaal teleurstellen. Onze focus lag – en ligt nog steeds - echt op het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg.”
 
Hij vertelt verder: “Al eerder waren wij begonnen met de verkoop van nieuwbouwwoningen mét een bedenktijd van 14 dagen (naast de financieringsclausule). In artikel 17 van de koop/aannemingsovereenkomst was vastgelegd dat de koper ongeacht de reden binnen 14 dagen kosteloos van de koop kon afzien. Dat was toen volslagen uniek in Nederland. Waarom wij dat deden? Ik was er zeker van dat bij een goede en eerlijke voorlichting, vooral wat bestek en tekening betrof, de koper niet afziet van de aankoop. Ik heb vele honderden nieuwbouwwoningen verkocht, maar nog nooit heeft een koper gebruik gemaakt van dit recht.”
 
In 1978 vestigt Smedema Makelaars & Taxateurs – dan nog Smedema, Makelaardij in onroerende goederen en assurantiën – zich op het Europaplein in Gennep, waar het bedrijf nog steeds gevestigd is. “Daar was veel meer ruimte om het groeiende personeelsbestand te herbergen met veel parkeerplaatsen op eigen terrein.”
 
In 1980 werd besloten te stoppen met de bemiddeling bij het sluiten van verzekeringen. De ontwikkeling op de onroerend goed markt vergde steeds meer tijd. Achteraf een goede keuze gebleken, aldus Smedema.