No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

Vijftig jaar makelaar (20-10-2016) en zo nog wat

2016 - heden

Workaholic Johan Smedema: vijftig jaar makelaar!

Vijftig jaar makelaar! Op 20 oktober 2016 is het zover; dan viert Johan Smedema zijn vijftigjarig jubileum als makelaar. Hij mag dan inmiddels bijna 77 zijn; nog steeds is hij betrokken bij Smedema Makelaars & Taxateurs. Achter de geraniums zitten? “Dat is niks voor mij. Het werk bevalt me nog steeds uitstekend. Vooral omdat ik dagelijks onder mensen ben en nog overal kom: van Siebengewald tot Mill en van Malden tot Wellerlooi. Ik vind het heerlijk!”
 
“Sommige mensen zullen me misschien een workaholic noemen, maar ik geniet er ontzettend van. Mijn werk is mijn hobby. Als je doet wat je leuk vindt dan hoef je nooit te werken. Wat wil je nog meer?” Zolang zijn gezondheid het toelaat, wil Smedema gewoon mee te blijven werken als taxateur en adviseur. “Het zou toch zonde zijn om vijftig jaar kennis niet meer te gebruiken? Daarom volg ik ook nog steeds jaarlijks de vele cursussen die nodig zijn voor hercertificering. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in wat er in onze branche speelt en volg dan ook alles op de voet. Tijdens zo’n cursusdag denk ik dan ook vaak ‘dat weet ik al’ – al kwam dat vroeger wel wat vaker voor dan nu. Nu moet het computertje soms ietjes langer draaien”, lacht hij, terwijl hij naar z’n hoofd wijst.
 
Kennis en een waardevol advies vormen volgens Smedema het belangrijkste gereedschap van een makelaar. “Verkopen is niet altijd de beste optie. Je moet als makelaar ‘lef’ hebben om desnoods een afwijkend advies te geven. Bijvoorbeeld door te adviseren niet te verkopen en te blijven wonen. Wij verkopen dus wel degelijk ook ‘nee’. Klanten, particulieren of ondernemers, zijn je er later dankbaar om. Velen komen daardoor ook terug en dat geeft een fijn gevoel.”
 
Smedema deelt zijn kennis graag. “In onze branche staan vaak grote (financiële) bedragen op het spel, dus duidelijkheid is gewenst. Maak de dingen niet mooier dan ze zijn…” En daarmee verraadt Smedema toch nog even zijn Friese afkomst.

Unieke digitale receptie!
Kwamen er op zijn 40-jarig jubileum nog 600 bezoekers, zijn 50ste zal minder druk worden. Johan houdt namelijk een digitale receptie. “Niet dat ik er geen zin in heb, nee, ik wil het goede doel Stichting ‘Vrienden van het Maasziekenhuis’ maximaal steunen. Het inventieve idee van een digitale receptie draagt hier dan ook maximaal aan bij. Mensen die mij willen feliciteren kunnen naar www.smedema.info  gaan en daar een bericht achterlaten. Met een gemakkelijke doorlink kan men dan ook een bedrag overmaken naar genoemde Stichting, waar Johan secretaris van is. Hij hoopt van ganser harte dat velen een bedrag overmaken.

Zondag 23 oktober 2016
Ik ben nog steeds bezig alle felicitaties te beantwoorden. Niet alleen de felicitaties die op deze website zijn geplaatst maar ook die op Twitter en Facebook. Ik ben blij gekozen te hebben voor de digitale receptie: veel meer tijd om iedereen te bedanken, een beetje bij te praten/schrijven en afspraken te maken. 

Veel felicitaties gaan vergezeld van een gift op de bankrekening van de stichting "Vrienden van het Maasziekenhuis". Tientallen giften zijn al binnen op deze zondag. Ik hoop op nog veel meer ten behoeve van de patiënten, bezoekers en daarmee ook de verpleegkundigen van Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker Zieken(t)huis. Een Zieken(t)huis van, voor en door de regio.

Uitreiking bronzen beeld 50 jaar makelaar
Bijzonder was de ervaring dat mijn zoon Herbert namens het hoofdbestuur van de NVM mij een bronzen beeld, behorend bij 50-jaar makelaar zijn, mocht aanbieden. Herbert hield een korte speech (dat kan hij beter dan ik) en stak niet onder stoelen en banken dat allen trots op mij waren. Maar ook blij dat ik een goede gezondheid had en nog heb en gehoopt wordt dat ik zo nog even door ga. Om met de woorden van een Rotarian van Rotaryclub Cuijk te spreken: "Als je passie ook je werk is, is het geen werk meer, maar is het een manier van leven". 
Ook fijn dat Koert, Judith, Nicole, Eva en Bibi er bij waren. Een feestelijke gebeurtenis die ik niet snel zal vergeten. ​De foto's en bijlagen op dit tabblad spreken voor zichzelf.

Koninklijke Onderscheiding
Het kwam voor mij volslagen onverwacht. Op 26 april 2018 werd ik benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester de Koning kon namens de Koning mededelen, dat deze onderscheiding werd verleend voor mijn werkzaamheden als vrijwilliger voor de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis, de stichting Jeugdkamp Boemerang en de Gennepse VVD.

Ook werd nog even aangehaald dat ik betrokken was bij de oprichting in 1973 van het Makelaars Diensten Centrum MDC, de voorloper van het huidige Funda. De echte basis is echter al gelegd in 1968, samen met 4 andere collega makelaars uit andere delen van het land, bij de start van de toenmalige door het Hoofdbestuur ingestelde PR-commisssie van de NVM (v/h NBM). Vijftig jaar geleden! Commissielid makelaar Wim Bos uit Haarlem/Heemstede kwam met het idee en werkte dit binnen 12 maanden uit.

Lid van verdienste VVD Maasland (Gennep)
Ook dit predikaat kwam op 18 december 2019 als donderslag bij heldere hemel. Veel lovende woorden (persoonlijk vond ze wat overdreven), samengevat in een korte toespraak.

Atelier Anjo
Ik ben blij met de aparte pagina waarop het merendeel van de schilderwerken van mijn vrouw Anjo te zien zijn. Anjo overleed veel te vroeg op 63-jarige leeftijd op 23 december 2007. Vanaf begin januari 2018 hebben wij veel van haar schilderijen geëxposeerd en deels verkocht in de pop-up galerie Mirso in het pand Spoorstraat 97 te Gennep. Sinds oktober 2018 is daar een apotheek in gevestigd.