No-nonsense makelaar Johan Smedema zit op 20 oktober 2016 vijftig jaar in het vak. De oprichter van Smedema Makelaars en Taxateurs in het Limburgse Gennep is nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

Vrienden van het Maasziekenhuis › Secretaris

2011 - 2016

Secretaris Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis: ‘Als ik A zeg, zeg ik ook B’

Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis is op 27 mei 2011 opgericht door een aantal maatschappelijk betrokken inwoners uit het Land van Cuijk en Maasduinen. Johan Smedema is secretaris van dit initiatief en geeft uitleg over de stichting: “Een ziekenhuisverblijf moet zo comfortabel mogelijk zijn, zodat de pijn van de ziekte enigszins wordt verzacht. Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis maakt zich hard voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker ziekenhuis. Dit doet de stichting met behulp van maatschappelijk betrokken ondernemers, de Club van Vrienden en via fondsenwerving.”

Smedema is vanaf het begin betrokken bij de stichting. “Iemand zei ‘Je moet Johan Smedema erbij vragen; dan heb je ook iemand van de andere kant van de Maas erbij’. Als ik A zeg, zeg ik ook B. Ik ben er dan ook vol voor gegaan. Er waren al diverse wilde plannen – tot een hoge hakken-race aan toe – maar niets kwam eigenlijk van de grond. Na wat brainstormsessies is toen het idee voor de stichting “Vrienden van” ontstaan.”
 
Waarom hij dit zo belangrijk vindt? “We mogen blij zijn met zo’n regionaal ziekenhuis. Hier wordt medische kennis gecombineerd met Brabantse hartelijkheid. Op tal van terreinen wordt door onze stichting iets extra’s geboden, waardoor het verblijf aangenamer wordt. Bijna altijd vallen die zaken buiten het budget van het ziekenhuis en de vergoeding vanuit de verzekering. Daar zet ik me graag voor in.” De initiatieven die ontplooid worden, blijven zo dicht mogelijk bij de mens. “Op korte termijn maken we het ziekteproces een stukje draaglijker. Op lange termijn werken we aan het instant houden van het hoge niveau in het Maasziekenhuis”, aldus Smedema.
 
De stichting heeft sinds de oprichting al diverse initiatieven gerealiseerd. “Van slaap-ligstoelen waardoor je bij een dierbare kunt overnachten tot toilettasjes voor patiënten die onverwacht worden opgenomen. Van kinderspeelgoed tot workshops van Look Good… Feel Better voor kankerpatiënten. Daarnaast hebben wij het Stiltecentrum en de Leeftuin mogelijk gemaakt.  Doordat alle betrokkenen zich zo inzetten voor Vrienden van het Maasziekenhuis kunnen wij zoveel projecten tot een succes brengen.” Een mooi overzicht is te vinden in de "huis-aan-huiskrant" van juni 2015. 
 
De stichting kan overigens nog steeds donateurs en ambassadeurs gebruiken. Meer informatie: www.vvhm.nl.